Your browser is outdated, and is not supported by this website. Please update your browser for a better experience.

Arne Liljedahl Lynngård setter seg godt til rette i den knalloransje stolen hos Kirkens Bymisjon Bergen. Vi er på besøk i lokalene til organisasjonen med over 100 ansatte, og nærmere 500 frivillige. Det står pappesker i gangene og oransje skjerf i kurver til utdeling. Julehøytiden er like om hjørnet og det vises. Arne har vært daglig leder siden 2015.

– Jeg har alltid hatt et stort engasjement for menneskerettigheter og verdibasert arbeid. Etter mange år i Raftostiftelsen tok jeg i 2009 en pause fra organisasjonslivet og begynte i privat sektor. Men etter en stund kjente jeg på et virkelig savn etter å jobbe med og for mennesker. Da stillingen hos Kirkens Bymisjon Bergen var ledig måtte jeg bare søke!

Det er den oransje fargen som dominerer i lokalene, og den fargen som kjennetegner Kirkens Bymisjon. Hver høst arrangeres det nasjonal strikkedugnad for at færre skal fryse når kulden treffer oss i de mørkeste månedene. De for mange velkjente skjerfene er også strikket i oransje ullgarn.

– Fargen vår skal formidle verdiene våre. Modig (tydelig og synlig) på den ene siden. Omsorg (varm og inkluderende) på den andre.

Kirkens Bymisjon har siden 1855 jobbet for en bedre og mer rettferdig hverdag i norske byer. Selv mener Arne han har byens mest meningsfulle jobb.

– Vi jobber for de som opplever å falle utenfor fellesskapet. Det kan være mennesker som er helt nye i byen vår, som ikke har et hjem, som har utfordringer med rus eller er flyktninger. Utfordringene er sammensatte og krevende. Spesielt har pandemien vært vanskelig for mange. Vi skal være et tilbud der du kan møte andre mennesker som har tid til deg, der du kan møte noen å snakke med og få et varmt måltid.

Når landet stengte ned i mars 2020 måtte også alle tilbudene til vanskeligstilte stenge. MO-sentre måtte holde dørene lukket. Kafeen til Kirkens Bymisjon fikk ikke holde åpent. Pandemien har vært krevende for alle, men de som var marginalisert fra før har fått det enda verre ifølge Lynngård.

Forskjellene har økt under pandemien. Vi fikk lov til å holde åpent i Korskirken gjennom godt samarbeid med Bergen kommune og smittevernkontoret. Det var viktig for oss å sikre en møteplass i sentrum der folk kunne komme å være sammen, tenne lys og snakke med hverandre. Samtidig flyttet vi noen av våre tilbud til digitale flater, slik som leksehjelp. Vi delte også ut matpakker og rent vann på gaten, og kjørte varme måltider hjem til de som bor på hospits og i midlertidige botilbud. Det var tydelig for oss at de som hadde lite fra før nå fikk det mer krevende.

Heldigvis er samfunnet mer åpent nå, enn i mars 2020. Selv om vi fremdeles lever med koronaviruset er situasjonen langt fra så krevende som da. Nå forbereder Kirkens Bymisjon Bergen seg på en hektisk desember, og ikke minst til den tradisjonelle julefeiringen i nettopp Korskirken:

– Vi opplever enorm pågang av folk som ønsker å være frivillig på den tradisjonelle julefeiringen vår. Det er helt fantastisk! Flere av dem som bidrar har vært med lenge. Det er blitt til deres tradisjon også, å lage jul for andre. Vi er en organisasjon som er helt avhengig av frivillig innsats. Dette er rørende å være vitne til.

Julefeiringen i Korskirken har vært arrangert hvert år siden 2002. Mellom 400 og 500 gjester blir vanligvis invitert til tradisjonell julefeiring i en av Bergens eldste kirker. 60-70 frivillige sørger for at feiringen blir noe av, år etter år. Slik smittesituasjonen er nå må bymisjonen trolig redusere antallet til 200.

– Julen gjør oss ekstra bevisst vår egen situasjon. Julehøytiden er for mange en tid som innebærer feiring med familie og venner. Ikke alle har noen å feire jul med. Mange opplever ensomhet. Flere sliter med rusavhengighet. Julefeiringen vår, i kombinasjon med våre andre tilbud, skal være åpent for alle. Hos oss skal du oppleve å være en del av et fellesskap. Vår fremste jobb i Kirkens Bymisjon er å inkludere flere, og sikre at færre faller utenfor.

Lynngård mener vi alle tjener på at mennesker i utenforskap inkluderes i samfunnet. Og flere kan bidra.

– Om jeg skulle ønske meg noe fra byens bedrifter og politikere så er det å bli en del av den viktige inkluderingsdugnaden som vi og andre tilsvarende organisasjoner jobber for. Jeg opplever at mange har et varmt hjerte for dem som faller utenfor. Samtidig kan vi bli enda flere som bidrar. Det er mitt juleønske i år.

Om Kirkens Bymisjon

  • Veldedig organisasjon som ble etablert i 1855.
  • Jobber for en mer rettferdig og inkluderende hverdag i norske byer. Brukere og gjester skal finne tilbake til egne ressurser, drømmer og håp.
  • Arbeidet til Kirkens Bymisjon skal bygge på at «Ingen er bare det du ser».
  • Ønsker du å glede en som gruer seg til jul? Klikk her for å være med å støtte de som faller utenfor.

Som en del av julegaven til våre ansatte støtter Grieg Gruppen Kirkens Bymisjon i Bergen med kr. 40.000.